Vanha kunnon kokismarinadi

Muistan kun joskus kauan sitten maistoin ensimmäistä kertaa kokismarinoituja ribsejä ja arvuuttelin kovasti kokin mainitsemaa salaista ainesosaa. Silloin ei mielikuvitekseni riittänyt enkä keksinyt ainesosaa vihjeistäkään huolimatta. Tästä lienee aikaa 15 tai 20 vuotta.

Tänä päivänä coca-cola, tai miksei pepsikin marinadin ainesosana on jo itsestäänselvyys ja osaan mielestäni erottaa marinadit, jossa sitä on käytetty. Sama pätee moneen muuhunkin asiaan. Kymmenen vuotta sitten siirrettiin psykoterapeuttikoulutusten järjestämisvastuu yliopistoille, joissa on joko tai/ja psykologian tai psykiatrian oppituoli. Enpä olisi silloin osannut arvata, että psykoterapiakoulutusten hinnat nousevat, niin kuin nousivat. Muistellessani silloin esitettyjä juhlallisia perusteluja yliopistojen järjestämisvastuun välttämättömyydelle, on ollut mielenkiintoista seurata viime aikoina julkisuudessa esiintyneitä puheenvuoroja, joissa psykoterapiaan suhtaudutaan niinkin kriittisesti kuin suhtaudutaan. Eipä siinä. Vapaa maa. Jokaisella on oikeus mielipiteeseensä. Haluaisin edelleen uskoa, että koulutettuja psykoterapeutteja tarvitaan jatkossakin. Haluaisin uskoa, että yliopistojen järjestämisvastuuhun siirtyminen oli kuitenkin hyvä idea.

Ehkä 30 vuotta sitten eräs jo edesmennyt analyytikko teki hämmentävän ennustuksen eräässä koulutuksessa, johon satuin osallistumaan. Koulutus ei edes liittynyt psykoterapiaan, mutta ennuste meni jotensakin näin:

Tulette näkemään sen, että vuosikymmenten edetessä yhä huonommassa psyykkisessä kunnossa olevien ihmisten ensisijainen hoito tulee olemaan aina vain yhä heikommin koulutettujen ammattilaisten vastuulla. Kuten on usein todettu, päästäkseen psykoterapiaan, kyetäkseen hakeutumaan siihen, tulee olla aika psyykkisesti aika hyvässä hapessa. Moni on sen verran heikossa hapessa, ettei kykene enää sitoutumaan oikein mihinkään. Hyvällä tuurilla löytyy vielä jokin työllistämisen tukitoimi, johon pääsee hetkeksi roikkumaan. Määräajaksi tosin. Jonka jälkeen saa palata takaisin ei mihinkään. Koheniko vointi? Ehkä hetkeksi. Ehkä ei edes hetkeksi.

Lapsiystävällinen marinadi ei maistu liikaa. Siksi olen joutunut hiukan modifioimaan myös coca-cola marinadin reseptiä… Ohessa olisi siitä sopivan pliisu versio, joka on haalea. Ei kylmä eikä kuuma.

Coca Cola-BBQ-kastike

  • 2dl Coca Colaa (sokerillista ei mittää zeroa tähän)
  • 2dl ketsuppia (Heinzin jos on, muukin käy)
  • n. 2 rkl sriracha-chilikastiketta (kukkomerkkistä piisaa 1 ½ rkl) 
  • ½ d balsamiviinietikkata 
  • 2rkl oliiviöljyä 
  • 2rkl ruokosokeria (tai fariinisokeria, tai tavallista ellei muuta ole)
  • 1tl suolaa
  • 1tl savupaprikajauhetta

Sekoita kattilassa ja keitä ainekset yhteen hiljalleen 5-10min.

Kauden viimeiset ribsit valmistin tällä. Kaupaksi meni. Kumminkin.