Digitaaliseen väkivaltaan ja verkkovihaan liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä esimerkiksi Turv@verkko-palveluihin josta löydät lisätietoja klikkaamalla linkkiä.

“Ensin se halus vaan tarkistaa mun puhelimen. Sit se halus nähdä mun Facebookin. Tarkisti oliko mulla miespuolisia kavereita. Ja ketkä ne miespuoliset kaverit oli. Pahimmillaan se oli sitä, että tää mies lähti baariin ja minä nukuin sitten Skype-kameran valvovan silmän alla.”

Uudet teknologiat muuttavat naisiin kohdistuvan väkivallan luonnetta ja tekotapoja. Digitaalinen väkivalta voi olla nykyisen tai ex-kumppanin, tutun tai tuntemattoman tekemää. Digitaalisia väkivallantekoja voi olla vaikea tunnistaa väkivallaksi.

Esimerkiksi sosiaalinen media, älylaitteiden tallentamat tiedot ja nettiselaimen sivuhistoria tarjoavat runsaasti informaatiota kumppaniaan kontrolloivalle puolisolle. Eron jälkeisessä vainossa ex-kumppanin seuraaminen netin kautta on yleistä ja apuna saatetaan käyttää jopa paikannusteknologioita. Teknologian avulla on helppo luoda tunne kumppanin kaikkialle ulottuvasta kontrollista.

Teknologian väärinkäyttö parisuhteessa voi olla esimerkiksi sitä, että kumppanisi
 • soittelee ja viestittelee jatkuvasti ja menettää malttinsa, jos et vastaa viesteihin riittävän nopeasti
 • lukee salaa viestejäsi tai painostaa näyttämään niitä
 • murtautuu tileillesi tai vaatii sinua luovuttamaan tiliesi salasanoja
 • ottaa kantaa siihen, kenen kanssa saat tai et saa olla kaveri sosiaalisessa mediassa
 • kontrolloi sosiaalisessa mediassa julkaisemiasi kuvia tai postauksia
 • lähettelee sinulle negatiivisia, loukkaavia tai jopa uhkaavia viestejä
 • julkaisee sinusta negatiivisia asioita sosiaalisessa mediassa
 • merkitsee sinut kuviin, joita et haluaisi itsestäsi julkaistavan
 • lähettelee ei-toivottuja alastonkuvia ja vaatii lähettämään vastaavanlaista sisältöä takaisin
 • painostaa sinua seksin kuvaamiseen tai alastonkuvien ottamiseen
 • kuvaa sinua salaa tai vastentahtoisesti
 • jakaa sinusta intiimiä kuvamateriaalia netissä tai uhkailee sillä
 • seuraa puhelu- ja sivuhistoriaasi
 • tarkkailee tietokoneen tai puhelimen käyttöäsi olan yli
 • stalkkaa liikkeitäsi sosiaalisen median sisältöjen ja paikannustietojen avulla
 • vakoilee tietokonettasi tai älypuhelintasi vakoiluohjelman avulla
 • seuraa liikkeitäsi paikannusteknologialla
 • rajoittaa teknologian käyttöäsi

Väkivaltaisessa suhteessa teknologialla tai sen käytön rajoittamisella voidaan monitoroida ja kontrolloida, häpäistä ja mustamaalata, eristää sosiaalisesta verkostosta sekä rangaista kumppania. Teknologian avulla voidaan syventää, laajentaa ja voimistaa henkisen väkivallan tai seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan vaikutuksia. Seksuaalirikoksia voidaan tehdä esimerkiksi Skypen tai muun kommunikaatiosovelluksen välityksellä. Paikantamista voidaan hyödyntää fyysisten väkivallantekojen yhteydessä.

“Huomasin jossain vaiheessa, että puhelimeen oli ilmestynyt semmonen kuvake, joku ihmeellinen. Se oli vakoiluohjelma. Se oli tallentanut kaikki mun puhelut ja viestit”

“Minä haluan pitää sinut piilossa ja suojella sinua”

Aluksi jatkuva viestittely, soittelu ja kiinnostuksen osoittaminen sosiaalisen median kautta saattavat tuntua imartelevalta. Tuntuu ihanalta, kun toinen huolehtii ja välittää. Jatkuvasti tavoitettavissa oleminen saattaa kuitenkin muuttua kuluttavaksi, varsinkin jos viesteihin pitää vastata samantien riidan tai mykkäkoulun pelossa. Netti- ja mobiiliaplikaatioiden jakama informaatio ruokkii mustasukkaisen kumppanin epäluuloisuutta.

Teknologian välityksellä tapahtuva kontrollointi alkaa rajoittamaan kokijan elinpiiriä, käyttäytymistä ja teknologian hyödyntämistä arjessa. Oma ilmaisunvapaus kärsii toisen määritellessä, mitä saa postata Facebookiin tai kenen kanssa ja millaisissa vaatteissa saa näkyä Instagram-kuvissa. Huomaamatta kokija alkaa mukautumaan kumppaninsa vaatimuksiin esimerkiksi kännykän tai sosiaalisen median käytössä. Oma toiminta rajoittuu ja yhteydenpito tiettyihin ystäviin saattaa vaikeutua tai katkeaa kokonaan. Toimintaa ohjaa pelko kumppanin reaktioista.

Oikeus omaan digitaaliseen tilaan

On tärkeää muistaa, että pelko ei kuulu rakkauteen ja parisuhteeseen. Meillä jokaisella on oikeus toteuttaa itseämme ja persoonallisuuttamme sosiaalisessa mediassa. Meillä on oikeus pitää yhteyttä ystäviin ja läheisiin sekä julkaista haluamiamme tekstejä tai kuvia sosiaalisessa mediassa. Kumppanilla ei ole oikeutta lukea esimerkiksi viestejä tai sähköposteja ilman lupaasi tai painostaa niiden näyttämiseen.

Muista, että..

 • Kumppanillasi on velvollisuus kunnioittaa sinun rajojasi. Sinulla on oikeus tuntea olosi turvalliseksi parisuhteessasi – myös netti- ja mobiiliaplikaatioissa.
 • Sinulla on oikeus sulkea matkapuhelimesi ja viettää aikaa yksin tai perheesi ja ystäviesi kanssa ilman pelkoa, että kumppanisi suuttuu.
 • Sinun ei tarvitse lähettää kumppanillesi kuvia tai viestejä, joiden lähettäminen tuntuu epämiellyttävältä.
 • Kaikki eivät halua tulla merkityiksi sosiaalisessa mediassa jaettuihin kuviin tai julkaisuihin. Muista kysyä lupa.

Muista kiinnittää huomiota eri verkko- ja mobiilipalveluiden yksityisyysasetuksiin sekä eri sovellusten tallentamiin ja jakamiin paikannustietoihin. Ole huolellinen salasanojen suhteen.

Vastuu väkivallasta on tekijällä

Ympärillä olevat ihmiset ja jopa viranomaiset saattavat vähätellä verkossa tapahtuneita väkivallantekoja. Monesti ratkaisuksi tarjotaan netin ja laitteiden käytön rajoittamista. Väkivallan kokijaa voidaan syyllistää tapahtuneesta, esimerkiksi silloin, kun ex-kumppani vuotaa alunperin yhteisymmärryksessä jaettua intiimiä kuvamateriaalia nettiin. Vastuu väkivallasta on kuitenkin aina tekijällä.

Kuinka toimia, jos epäilet, että puolisosi vakoilee tilejäsi tai laitteitasi?

Jos sinulla on epäilys, että sinua vakoillaan, luota omaan intuitioosi.

Paranna yksityisyyttäsi vaihtamalla salasanat turvallisella laitteella (esimerkiksi kaverin tai kirjaston koneella) ja ottamalla käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen. Arvioi tilanne kuitenkin huolellisesti, sillä joissain tilanteessa yksityisyyden lisääminen saattaa kasvattaa väkivallan riskiä.

Älä viestittele tai lähetä sähköpostia mahdollisista eroaikeista ja eron tarkasta ajankohdasta läheisille tai viranomaisille, jos on vaara, että puolisosi pääsee käsiksi tileillesi. On parempi soittaa tai keskustella kasvokkain.

Opettele käyttämään nettiä “yksityinen selaus” -tilassa ja poistamaan sivuhistoriasta riskialttiit sivut.

Varmista, ettei puhelimesi jaa sijaintitietoja (kamera mukaan lukien) ja bluetooth on pois päältä. Käy sovellusten yksityisyysasetukset huolellisesti läpi, ja poista turhat sovellukset.

Älä käytä salasanoissa mitään henkilökohtaista informaatiota. Mitä pidempi salasana, sen turvallisempi. Salalause on parempi kuin salasana.

Jos epäilet, että tietokoneellasi on vakoiluohjelma, vieraile riskialttiilla sivuilla esimerkiksi kirjaston tietokoneella.

Jos epäilet, että puhelintasi vakoillaan, hanki uusi turvallinen puhelin. Mitä vanhempi tai yksinkertaisempi malli, sitä vaikeampaa sitä on vakoilla.

Kerro tilanteestasi luotetulle ystävälle tai perheenjäsenelle. Hae apua ja muista, että vastuu väkivallasta on vain ja ainoastaan tekijällä.

Lainaukset ovat Jonna Brandtin Digitaalinen vaino -pro gradu työstä.

Lataa tästä päänavaus selviytymiseen -opaskirja