VÄKI-henkilöturvakoulutus

Kirkkonummi

Viime aikoina yhteiskunnalliseen keskusteluun ovat nousseet nuorten tekemät väkivaltarikokset. Vuoden 2020 aikana huomiota ovat saaneet Tampereen Haapalinnassa kesällä ja Helsingin Koskelassa joulukuun alussa tapahtuneet alaikäisten tekemät surmat sekä Tampereen Kaupissa syyskuussa tapahtunut murhan yritys. Myös Kirkkonummella tapahtui syksyllä kaksi tapon yritystä, joista tuomittiin sama nuori. Kaikkien näiden rikosten tekijät ovat olleet tekohetkellä 16- ja 17-vuotiaita.

MTV:n marraskuussa tekemässä jutussa rikoskomisario Simo Kauppinen kertoo, että yksittäisten nuorten kohdalla havaittavissa on entistä väkivaltaisempaa käytöstä. Rikosylikomisario Petri Eronen puolestaan toteaa samassa jutussa, että väkivaltarikokset ovat raaistuneet. Poliisin tilastojen mukaan vuonna 2020 henkirikoksesta epäiltynä on 49 alaikäistä.  Yle kertoo alaikäisten tekemien rikosten olevan kasvussa Itä-Uudellamaalla, kun taas Helsingin Sanomat kertoo jutussaan, että alaikäisten tekemien rikosten määrä Helsingissä on laskenut. Pieni joukko nuoria voi pahoin, ja se näkyy myös rikoksina. Rikosten tekijöiltä löytyy huostaanottotaustaa. Rikoskomisario Marko Forss sanoo Helsingin Sanomien jutussa, että lastensuojelulla ei ole keinoja puuttua tilanteisiin ajoissa. Tämä on ongelma rikosten ehkäisyssä.

Koskelan tapaus

Helsingin Koskelan tapauksessa nuori uhri oli lastensuojelun asiakas. Yle kertoo vuodenvaihteessa, että tämä nosti esiin kysymyksen lastensuojelun keinojen riittävyydestä. Kykeneekö lastensuojelu huolehtimaan heikossa asemassa olevista alaikäisistä riittävästi? Jonna Turunen, rikosylitarkastaja Helsingistä, kirjoittaa blogissaan siitä, miten Koskelan tapauksella on suuri yhteiskunnallinen merkitys: huomion pitäisi kiinnittyä siihen, että tarjottu apu, tehdyt toimet ja huolenpito eivät ole olleet tarpeeksi suojelemaan lasta. Lapsia ja nuoria ei pystytä suojelemaan riittävästi, ja tähän yhteiskunnan tulisi tehdä muutos. Turunen toteaakin, että olisi tehtävä jotakin konkreettista – lakimuutoksia kauniiden puheiden ja työryhmien sijaan. Yhteiskunnalla on vastuu nuoristaan.

Mitä voisimme tehdä, jotta kärsiville nuorille saadaan apua? Miten väkivaltaiset rikokset voitaisiin ehkäistä paremmin?

Lehtiartikkeleissa asiantuntijat puhuvat yhteistyön puolesta. Eri viranomaisten tulisi toimia paremmin yhdessä, ja lastensuojelun piirissä olevista tulisi kantaa vastuu. Samaan aikaan nuoria tulisi kuunnella. Ylen jutussa haastateltu Mannerheimin lastensuojeluliiton Esa Iivonen sanoo, että lapsiin ja nuoriin on saatava luottamuksellinen suhde, jotta nämä voisivat avoimemmin kertoa vaikka kiusaamisesta. On tehtävä töitä väkivallan estämiseksi. Lastensuojelun keskusliiton Miia Pitkänen puhuu kaikkien aikuisten roolista: olisi tärkeää, että jokaisella lapsia ja nuoria kohtaavalla aikuisella olisi valmiuksia tukea nuorempien hyvinvointia.

Tervetuloa Kriminaalipsykologia & Oikeuspsykiatria 2021 seminaariin 15.-16.3.2021 aiheena

“nuori – lapsi rikoksen tekijänä ja uhrina”

Lähteet:

https://yle.fi/uutiset/3-11656076

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000007611034.html?share=1e50f14b30dc3f2c3cc42ef55f4984b2

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/poliisilta-huolestuttava-viesti-nuoret-ovat-yha-vakivaltaisempia-ja-vakivaltaisten-nuorten-joukko-on-kasvussa-rikokset-ovat-raaistuneet/7988282#gs.pd9vkv

https://poliisi.fi/blogi/-/blogs/rikos-jonka-pitaisi-muuttaa-maailmaa

https://yle.fi/uutiset/3-11707432

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/16-vuotias-puukotti-ventovierasta-miesta-kirkkonummella-ja-ryosti-vakivaltaisesti-toisen-viisi-vuotta-vankeutta-valvontakamera-tallensi-tekijan/8026068#gs.pdf13u

https://yle.fi/uutiset/3-11692437