Luettuasi tämän artikkelin kykenet painamaan mieleesi kerrasta vähintään 10 tavaran ostoslistan tai 10 mitä tahansa muuta visualisoitavissa olevaa asiaa!

Asian ydin on visualisointi

Visualisoinnissa asia kuvitellaan eli tehdään näkyväksi pukemalla se mielessään johonkin olomuotoon tai toimintoon. Tällöin ikään kuin otetaan valokuva tai videoklippi käsillä olevasta asiasta. Ihmiset lähes poikkeuksetta muistavat paremmin kuvallisia viestejä, kuin kirjoitettua tekstiä. Yksi kuva on parempi kuin tuhat sana. Muistamisessa kannattaa hyödyntää mahdollisimman erikoisia, liioiteltuja, hauskoja, hulluja ja kirjaimellisestikin värikkäitä mielikuvia.

Mitä hullumpi mielikuva on, sitä paremmin sen muistaa

Visualisoinnissa saa käyttää huumoria, hulluttelua, hauskuutta, epäkorrekteja ajatuksia, seksiä, viihdettä, väkivaltaa, ”vääriä” värejä, liioiteltuja liikkeitä, suhteettomia kokoja jne. Sinun ei tarvitse koskaan paljastaa kenellekään minkälaisen mielikuvan avulla kykenet jonkun asian muistamaan. Muistamista helpottavana mielikuvana voi ja kannattaakin hyödyntää mitä tahansa, mikä itseä herättää!

Tallennuspaikka on tärkeä

Oletko koskaan etsinyt kovalevyltäsi sinne varmuudella tallentamaasi asiakirjaa selaamalla epätoivoisena eri kansioita ja alakansioita? Asiakirja löytyy sata kertaa helpommin, kun tietää mihin kohtaan sen on kovalevylle tallentanut. Sama pätee muistettavien asioiden. Kun tallennat ikään kuin tiedostona tiettyyn kohtaan värikkään visualisoinnin tuotoksen muistiin painettavasta asiasta, voit ”avata tiedoston” helposti niissä tilanteissa, joissa sinun tulee kyseinen asia muistaa.

Hullunkurinen mielikuva + tietty ”tallennuspaikka”= 100% varmuus, että asia pysyy muistissa

Miten käytännössä?

Sovitaan, että käytämme tallennuspaikkoina muistettaville asioille viittä kehostamme löytyvää kohtaa, jotka muistamme tutusta lastenlorusta: 1. Pää, 2. Olkapää, 3. Peppu, 4. Polvet, 5. Varpaat.

Sovitaan, että opettelemme ulkoa kauppalistan, joka sisältää kymmenen kaupasta ostettavaa asiaa: 1. Foliopaperirulla, 2. Kynttilöitä, 3. Juhlamokkapaketti, 4. Maitoa, 5. Margariinia, 6. Lenkkimakkaraa, 7. Vichyä, 8. Sormiparistoja, 9. Shampoota, 10. Hammastikkuja.

Koska käytettävissämme on viisi tallennuspaikkaa, tallennamme jokaiseen kohtaan 2 ostoslistan tuotetta. Muistettavasta asiasta tulee kehittää mahdollisimman ”visuaalinen”/ ”värikäs” mielikuva, joka tallennetaan käytettävissä olevaan muistipaikkaan. Jokainen visualisoi ja taltioi mieleisellään henkilökohtaisella tavalla, kunhan mielikuva on itselle riittävän erikoinen ja elävä, jotta se säilyy mielessä. Jos visualisointi tuntuu aluksi vaikealta, voit visualisoida oheisen esimerkin avulla:

  1. Päähän tallennetaan foliopaperirulla ja kynttilöitä: ”Pääsi ympäri kiedotaan foliopaperia niin, että näytät ufolta, minkä jälkeen korviisi työnnetään foliopaperin läpi kynttilät, nenääsi työnnetään niin ikään foliopaperin lävitse pari pienempää kynttilää ja vielä suuhusi työnnetään kynttilä, joka sytytetään vielä palamaan.
  2. Olkapäille tallennetaan juhlamokkakahvipaketti ja maitoa: ”Vasemmalla olkapäälläsi seisoo Paulig- tyttö kansallispuvussaan. Hänen toisessa kädessä on suuren matkalaukun kokoinen Juhlamokka kahvipaketti ja toisessa kädessä höyryävä kuppi mustaa kahvia. Oikealla olkapäälläsi seisoo pienen pieni lehmä, joka kuiskaa korvaasi ”lypsä maitoa”, ja jonka utareet ovat suhteettoman pinkeinä niin, että niistä ruiskuu maitoa valtoimenaan. Yksi maitosuihke osuu kohta toisella olkapäälläsi olevaan Paulig -tytön kahvikuppiin.”
  3. Peppuun tallennetaan margariinia ja lenkkimakkaraa: ”Sensuroitu mielikuva”.
  4. Polviin tallennetaan vichyä ja sormiparistoja: ”Polvessa on niin paljon vettä, niin että loiske ja sihinä vain kuuluvat, huomaat polvessasi olevan pienen kiiltävän hanan, josta voi ottaa vettä ja se on kuplivaa vettä, eli vichyä. Polvessa on myös hanan vieressä pumppu, joka vaatii toimiakseen sormiparistoja. Lisäksi polvessa on erikoinen sormiparistoista rakennettu keinonivel.
  5. Varpaisiin tallennetaan shampoo ja hammastikut: ”Huomaat, että varpaista kasvaa pitkiä karvoja, niin että ne muodostavat afrokampauksentapaisen pöheikön, ja nämä varpaista kasvavat pöheiköt siinä määrin likaantuneet, että ne vaativat shampoota. Yrität laittaa kenkää jalkaan, kun huomaat että varpaiden kynsien alle on isketty teräviä hammastikkuja.”

Mikäli onnistuit luomaan riittävän värikkäitä ja visuaalisia mielikuvia kauppalistan tavaroista, ne ovat kaupassa käytettävissäsi. Sinun ei tarvitse muuta, kuin käydä läpi tuttu lasten loru: pää, olkapää, peppu, polvet, varpaat. Muistat pään kohdalla miten se oli vuorattu foliolla ja ruumiinaukoista tökötti kynttilöitä. Olkapäillä muistat Paulig -tytön Juhlamokkakahvineen sekä pinkeillä utareilla maitoa ruiskuttavan lehmän. Pepun kohdalla mieleesi tunkeutuvat väkisin, vaikket haluaisikaan, margariini ja lenkkimakkara. Polvissa näet vichyvesihanan ja sormiparistot. Varpaissa ovat shampookäsittelyä kaipaavat karvapöheiköt sekä varpaan kynsien alla työnnetyt hammastikut…