Käytännössä kaikkiin riippuvuuksiin liittyy samantyylinen neurobiologinen prosessi: joko toiminnalla tai kemiallisella aineella saadaan aikaan dopamiinipiikkejä. Tämän neurobiologisen prosessin jatkuttua riittävän pitkään seuraa toleranssin kehittyminen dopamiiniin ja riippuvuus pahenee. Riippuvuuden kohteella ei ole niinkään merkitystä, vaan toimintakaava on samantyylinen kaikissa riippuvuuksissa.

Muiden riippuvuuksien tavoin toiminnalliset riippuvuudet palvelevat monenlaisia tarpeita, olipa kyse sitten tarpeesta turvallisuudentunteeseen, seikkailuun, jännitykseen tai sosiaaliseen kanssakäymiseen. Nettiriippuvuus kuuluu toiminnallisten riippuvuuksien piiriin.

Nettiriippuvuuden erityislaatuisuus

Ajattelin itse aiemmin, että voiko varsinaista nettiriippuvuutta sellaisenaan ollakaan. Oletin, että ihmiset jäävät ennemmin riippuvaiseksi materiaalista, johon netin kautta pääsee käsiksi sen sijaan, että itse internet olisi syypää.

Ajatus tuntui samalta kuin että joku olisi koukussa kirjahyllyyn kirjojen sijaan!

Olen kuitenkin huomannut myös omassa käytöksessäni, miten helppoa nettiin on suorastaan unohtua tuntikausiksi. Satunnainen sähköpostin tarkistus saattaa venähtää useamman tunnin nettisurffailuksi, kun uutta kiinnostavaa ja klikattavaa sisältöä tulee jatkuvasti eteen.

Netti aina mukana

Kaiken lisäksi nykyään yhä useammat yhteiskunnan palvelutkin ovat siirtyneet nettiin, mikä vaikeuttaa sen karsimista kokonaan. Miten helppoa onkaan varata hammaslääkäriaika, tarkistaa bussivuorot ja tehdä ostoksia ilman jonottamista, mihin kellonaikaan vain!

Nettiriippuvuuden tunnistaminen on haastavaa, koska olemme muutenkin netissä jatkuvasti, esimerkiksi työn tai opiskelujen takia. Lisäksi riippuvuus voi jaottua omiin “alalajeihinsa”:

  • Videopeliriippuvuus
  • Nettipornoriippuvuus
  • Rahapeliriippuvuus

Kaikkia voi esiintyä yksinään, mutta netti on myös edesauttanut näiden riippuvuuksien ruokkimista.

Olen huomannut vastaanotollani, että monilla nuorilla aikuisilla, joilla on masennusta, ahdistusta ja jotka kertovat kokevansa seksuaalista haluttomuutta, on taustallaan myös hätkähdyttävän paljon netin käyttöä. Kattavaksi tarkastelemaani otosta ei voi toki sanoa, mutta se on jo herätellyt minua kysymään entistä kohdennetummin potilaideni netinkäytöstä.

Syy vai seuraus?

Sosiaalinen media ruokkii jatkuvasti netinkäyttöämme. Ystävyys- ja ihmissuhteiden hoito tapahtuu sovellusten välityksellä.

Voisiko olla niin, että internetin liikakäyttö selittäisi joidenkin potilaiden psyykkiset oireet paremmin kuin lapsuuden traumat, joita ei aina meinaa löytyä kaikilta tiheälläkään kammalla?

Nettikoukkuun jää helposti, puolivahingossa, joten tämän syy-seuraussuhteen selvittäminen olisi tärkeää. Tämä kuvio aiheuttaa ammattilaisillekin päänvaivaa, kun riippuvuudet kietoutuvat toisiinsa.

Ja jos ammattilaisille riippuvuuksien tunnistaminen on vaikeaa, on se sitä myös vanhemmille, huoltajille ja esimerkiksi kouluille.

Tarvitsemme uudenlaista ajattelua toiminnallisten riippuvuuksien ja etenkin netin käyttöön liittyvien riippuvuuksien tunnistamiseen ja hoitoon.


Lue lisää koulutuksestamme: