Psyyken hoidon todellisuus on joskus ihmeellistä. Se on pakko todeta tällä(kin) kertaa uutisia lukiessa.

Chilikarkeilla on alettu korvata lääkkeitä mielenterveyspotilaiden hoidossa, kertoo Yle. Kymenlaakson psykiatrisessa sairaalassa on koottu potilaiden käyttöön virikelaatikko, joka sisältää monenlaista tavaraa karkeista sormihyrrään ja golf-palloihin.

Psyyken hoidossa konstit ovat monet. Chilikarkkien voimakas tulisuus vie ajatukset muualle esimerkiksi silloin, kun itsetuhoisuus koittaa ottaa vallan. Toinen saattaa hyötyä piikkipallon puristelemisesta, kun ahdistaa. Kolmannella auttaa painopeitto, joka rauhoittaa, ja joku voi hyötyä ranteessa olevasta kumilenkistä, jota silloin tällöin napsauttaa.

Paras hoitovaihtoehto voi jollekin olla jossakin tilanteessa lääke. Silloin lääkettä ei pitäisi haluta korvata millään muulla.

On kuitenkin olemassa keinoja, joilla ajatuksia voi suunnata toisaalle. Sama voi onnistua vain ajattelemalla eli mentaaliharjoittelun avulla, mutta toisia auttaa kovasti jokin konkreettinen apuväline – esimerkiksi chilikarkki.

Yksinkertaiset välineet auttavat tunteiden uudelleen ohjaamisessa

Parasta näissä konsteissa on ehkäpä se, että ne ovat yksinkertaisia tapoja vaikuttaa hankalaan tilanteeseen. Riittää, kun laukusta löytyy tujaus chiliä. Tai jotakin muuta, mikä juuri itselle auttaa ajatusten ja tuntemusten uudelleen ohjaamiseen.

Tällaisia kevyitä tapoja lääkitä ahdistusta voi hyödyntää kuka tahansa missä tahansa, myös ihan tavanomaisen työstressin hallinnassa. Sairaalassakin on huomattu, että kotiutuneet potilaat ovat hankkineet itselleen toimiviksi osoittautuneita virikkeitä myös kotiin.

Vastaavia yksinkertaisia tapoja vaikuttaa omiin tuntemuksiin voi helposti keksiä muitakin. Jaksaminen kortilla? Kahvi auttaa. Kiristääkö hermoja? Epävarmuuteen heittäytyminen auttaa hyväksymään, ettei elämää voi eikä pidäkään hallita. Aina tulee jotakin yllättävää, joka sotkee suunnitelmat. Elämänhallinta on outo käsite, ja yhtä ihmeellistä on psyyken hoidon moniulotteisuus.