Luontoterapeutti 30 op. Koulutus
Luontoterapeutin koulutus alkaa maaliskuussa 2023 ja kestää yhden kalenterivuoden elokuulle 2024. Sen laajuus on 30 opintopistettä. Koulutuksen pääpaino on terapeuttisten luontokokemusten etsimisessä ja kokemisessa käytännössä. Kokemuksia jäsennetään teoreettisesti siten, että koulutuksen päätyttyä terapeuttinen luonto-ohjaaja osaa selittää ja perustella tieteelliseen tutkimukseen viitaten luontoelementtien terapeuttisen vaikuttavuuden taustalla olevia tekijöitä.
Koulutuksen lähipäivät, teoria 12, leirit 4 viikonloppua:
24-26.3.23/ 19.4.23/ 8-9.5.23/ 14-15.8.23/ 8-10.9.23/ 6.11.23/ 24.1.24/ 26.2.24/ 25.3.24/ 29.4.24/ 27.5.24/ 7-9.6.24/ 15.8.24/ 23-25.8.24
Kohderyhmä
Koulutus on suunnattu sosiaali- ja terveydenhuollon sekä kasvatus-, opetus- ja ohjausalan ammattilaisille, jotka jo hyödyntävät luontoa työvälineenä yksilö- tai ryhmätyöskentelyssä, tai jotka ovat kiinnostuneita ottamaan luontoterapian työvälineekseen. Koulutus antaa valmiuksia soveltaa luontoavusteista toimintaa omassa työssä. Koulutus antaa siten valmiudet muuttaa omaa toimintaa luontolähtöiseksi.
Luontoterapeutti Tavoitteet
- Saada tutkittua tietoa luonnon ja sen eri elementtien hyvinvointivaikutuksista ja luonnossa vietetyn ajan hyödyistä ihmiselle sekä antaa tietoa ja taitoja, kuinka soveltaa luontoavusteista toimintaa omassa työssä.
- Omaksua kehityspsykologinen kasvatus- ja ohjausfilosofia, jossa ihminen nähdään osana luomakuntaa, jonka pääkouluttajana ja terapeuttina toimii itse luonto.
- Havahduttaa ympäröivän luonnon mahdollisuuksista toiminnassa sekä antaa mahdollisuuden oivaltaa ympäristöstä ja arjesta löytyviä virikkeitä toimintaan.
- Antaa tilaa kokea ja havainnoida itse luonnon terapeuttisia vaikutteita ja tuoda esille omia kokemuksia ja tuntemuksia reflektoiden niitä ryhmän kanssa.
- Avata silmiä omalle lähiluonnolle ja näkemään sen tarjoamat mahdollisuudet.
- Antaa valmiuksia suunnitella ja toteuttaa luontolähtöistä toimintaa ja muuttaa osa toiminnasta tai jopa koko toiminnan setting luonnon ehdoille.
- Herättää ajattelemaan, miten yhdistää luonnon tarjoamat rajattomat mahdollisuudet mielekkäällä tavalla jo olemassa olevaan toimintaan ja miten luoda uusia toimintoja luonnon ehdoilla.
- Tarjota ideoita, menetelmiä ja materiaaleja monenlaiseen sosiaali- ja terveysalan sekä sivistys- ja ohjausalan ammatilliseen toimintaan sekä kannustaa yhteiseen ajatusten vaihtoon ja ideointiin.
- Madaltaa kynnystä käyttää luontoa tavoitteellisesti omassa toiminnassa asiakkaiden parhaaksi.
- Kannustetaan tulevaa terapeuttista luonto-ohjaajaa pitämään luontotietoutta aktiivisesti esillä omalla toiminta-alueella sekä muistuttamaan muita luonnon tarjoamista mahdollisuuksista.
Luontoterapeutti koulutuksen sisältö ja toteutus
Ympäristö- ja ekopsykologian teoriaopinnot 15 op
Ihmisen ja ympäristön välinen suhde vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin, niin fyysiseen kuin psyykkiseen. Ympäristöpsykologia on tieteenala, jolla tutkitaan ihmisen ja ympäristön välisiä vuorovaikutussuhteita. Ihminen nähdään toiminnallisena ja yhteisöllisenä olentona, joka kasvaa ja kehittyy saamiensa kokemusten mukaisesti. Ympäristön luomien tarjoamien varassa määräytyy, mitkä yksilön ominaispiirteistä vahvistuvat, ja mitkä heikkenevät.
Ekopsykologia on ympäristöpsykologian osa-alue, joka keskittyy ihmisen ja luonnon välisen kokonaisvaltaisen suhteen tutkimiseen. Ihminen nähdään osana luontoa. Muutokset luontosuhteessa heijastuvat myös psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Ekopsykologia muodostaa tärkeän perustan kaikelle luonnossa tapahtuvalle toiminnalle. Se on alkujaan Yhdysvalloissa kehitetty psykologisen teorian ja käytännön haara, jossa ihminen nähdään osana muuta luontoa. Tällöin myös ihmisen ja luonnon hyvinvointi (tai pahoinvointi) ovat yhteydessä toisiinsa. Taustalla on tavoitteena myös ennalta ehkäistä ihmisen vieraantumista luonnosta ja rakentaa kestävän kehityksen mukaista elämäntapaa.
- Alan kirjallisuutta ja sen reflektointia
- Kehittämistehtävä/ kirjallinen tai toiminnallinen lopputyö
- Lähiopetusta 8 teoriakoulutuspäivää, jotka toteutetaan videovälitteisesti, jolloin niihin voi osallistua etänä.
- Luonnon hyvinvointivaikutuksiin perustuvat eri menetelmät
- Luonnossa toteutettujen palveluiden vaikutus – käsitellään tutkimusten ja kokemusten tuomaa tietoa
- Luonnossa rauhoittuminen – ohjaaminen ja ohjaamisen menetelmät
- Luontoliikunta – ohjaaminen ja ohjaamisen menetelmät
- Luonnon elementit hyvinvoinnin tuottajana
- Palveluiden turvallinen järjestäminen
- Luonnossa toteutettavan toiminnan eettiset kysymykset
- Hyvinvointivaikutusten arviointi ja mittaaminen
Luonnonlääketieteen perusteet 5 op
Opintojakso sisältää kirjallisuutta, 3 videovälitteistä lähiopetuspäivää sekä ohjattua käytännön harjoittelua.
Käytännön opintojaksot 10 op
Käytännön jaksot ovat yleensä viikonloppuisin pe-su järjestettäviä elämyksellisiä kokonaisuuksia, jotka suunnitellaan ja toteutetaan kokeneiden kouluttajien johdolla autenttisessa ympäristössä. Päätavoitteena on mahdollistaa osallistujille kokemuksia ja opettaa käytännössä toimintaympäristöissä turvallisesti toimimisen periaatteita. Käytännön opintojaksojen yhteydessä opiskellaan ja suoritetaan elämys- ja seikkailupedagogiikan perusteet sekä elämys- ja seikkailuohjauksen peruskurssi.
1. Metsä toiminta- ja kuntoutusympäristönä I
Kurssiviikonloppu toteutetaan metsäleirinä, yöpyminen puolijoukkueteltassa.
2. Metsä toiminta- ja kuntoutusympäristönä II
Kurssiviikonloppu metsäympäristössä sijaitsevassa leirikeskuksessa.
3. Virtaavan vesistön kuntoutusmahdollisuudet
Kurssiviikonloppu toteutetaan metsäleirinä, yöpyminen laavuissa / teltoissa virtaavan veden äärellä. Ohjelmassa myös jokimelontaa.
4. Muut vesistöt toimintaympäristöinä
Kurssiviikonloppu toteutetaan veneretkenä purjeveneellä/ troolarilla.
Kouluttajat
Suomen luonto avustajinaan Raul Soisalo, Mari Laine, majuri evp. Petteri Kantola, Tohtori Asta Suomi, sekä muita asiantuntijoita ja vierailevia luennoitsijoita.
Osallistuminen
Opiskelija suorittaa teoriakoulutuksen 18 op, joka kulkee läpi vuoden.
Teoriakoulutuksen osallistumismaksu on 1500€ + arvonlisävero 24% ja sen voi maksaa tarvittaessa neljässä erässä.
Käytännön viikonloppukurssien osallistumismaksut ovat 350-500€/ viikonloppu. Ne laskutetaan kunkin viikonlopun jälkeen.
PERUUTUS JA MAKSUNPALAUTUSEHDOT
“On jo selvää, että luonto lisää ihmisten hyvinvointia”. Lue lisää: Metsästä hyvinvointia työntekijöille – kohta myös asiakkaille!
Arviot
Tuotearvioita ei vielä ole.