Seuraava koulutus alkaa Helsingissä 21.1.2021
Koulutuksen sisältö
NEPSY- ohjaajan koulutus on ainoa NEPSY -koulutus Suomessa, jonka sisältö vastaa voimassaoleviin hoitosuosituksiin. NEPSY- ohjaajan koulutus on ainoa Nepsy- koulutus Suomessa, joka täyttää psykoterapeuttikoulutuksen edellyttämien lisäopintojen laatuvaatimukset mahdollistaen jatko-opinnot terapeuttikoulutuksiin. Koulutusohjelma on suunniteltu 100% tieteelliseen tutkimusnäyttöön perustuen. Tasoltaan koulutus vastaa korkea-asteen opintoja.
AINUTLAATUINEN KOULUTUSOHJELMA
Vaikuttavuus ja tutkimusnäyttö
Neuropsykiatrisen valmennuksen vaikuttavuudesta ei ole olemassa riittävästi näyttöä, jotta sitä voitaisiin varauksetta suositella ensisijaiseksi psykososiaaliseksi kuntoutusmuodoksi sen paremmin neuropsykiatrisesti oireileville kuin muillekaan.
Asema palvelujärjestelmässä
Tutkimusnäytön puuttuessa sekä koulutusten sisältöjen kirjavuudesta johtuen neuropsykiatrinen valmennus ei ole lainkaan Kelan palveluvalikoimissa, eli sitä ei kela korvaa missään olosuhteissa. Sairaanhoitopiirit tarjoavat neuropsykiatrista valmennusta asiakkailleen joko omana palvelunaan tai ostopalveluna, mistä syystä useimmat sairaanhoitopiirit kilpailuttavat terapiakilpailutusten yhteydessä myös neuropsykiatrisen valmennuksen ostopalvelut.
Neuropsykiatrinen valmennus ei siis kuulu Kelan korvattavaan tai lääkinnällisen kuntoutuksen piiriin. Kela sen sijaan järjestää lapsille ja nuorille fysioterapiaa, toimintaterapiaa, puheterapiaa, musiikkiterapiaa, neuropsykologista kuntoutusta (eli neuropsykologin palveluja) sekä psykoterapiaa, joka voi olla myös perheterapiaa. Kelan kautta on mahdollista päästä myös LAKU -perhekuntoutukseen. LAKU-perhekuntoutus on kohdennettu niille asiakkaille, joilla ei ole oikeutta vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluihin. Lisäksi ammatillisena kuntoutuksena on mahdollista Nuorten päästä ns. Nuotti-valmennukseen, mutta siinäkään ei neuropsykiatrisella valmennuksella ole asemaa, vaikka palvelu voikin sisältää neuropsykiatrisen valmennuksen kanssa samanlaisia elementtejä. Aikuisille on Kelan kautta tarjolla lähinnä neuropsykologista kuntoutusta sekä kuntoutuspsykoterapiaa.
Mikäli sairaanhoitopiiri ei tarjoa neuropsykiatrista valmennusta ja tarve sille on kuitenkin olemassa, maksusitoumus neuropsykiatriseen valmennukseen voidaan myöntää myös asuinkunnan vammaispalveluista tai lastensuojelun avohuollon määrärahoista erityisen harkinnan perusteella lyhytaikaisena tukitoimena tukemaan itsenäistä ja omatoimista suoriutumista toimintaan varattujen määrärahojen puitteissa esim. perhe- mielenterveyspalveluiden kautta tai vammaispalveluiden kautta silloin, kun se perustuu yksilölliseen tuki- ja palvelusuunnitelmaan.
Koulutuksen asema
Suomen Psykologisen Instituutin koulutus on koko maan ainoa koulutus, jonka opintopistekertymä hyväksiluetaan sellaisenaan korkea-asteen opintoina. Lisäksi se on ainoa koulutusohjelma, jonka opinnot täyttävät Kelan laatuvaatimukset mielenterveystyön, psykologian ja psykiatrian lisäkoulutuksista. Ja lisäksi Suomen Psykologisen Instituutin koulutus on ainoa, joka täyttää psykoterapeuttikoulutuksen edellyttämien lisäopintojen laatuvaatimukset.
Teoreettisen viitekehyksen tulee pohjautua tutkimusnäyttöön, ei uskomuksiin tai mieltymyksiin
Neuropsykiatriset valmentajat ry:n laatustandardissa esitetään, että koulutuksen viitekehyksen on oltava ratkaisukeskeinen. Tälle ei kuitenkaan löydy minkäänlaista tutkimusnäyttöä, mistä syystä Suomen Psykologinen Instituutti ei laatustandardia tältä osin voi täysin noudattaa. Suomen Psykologisen Instituutin koulutus perustuu tieteelliseen tutkimusnäyttöön vaikuttavista kuntoutusmenetelmistä. Tutkimusnäyttöä on käyttäytymisterapeuttisista menetelmistä, kognitiivisista menetelmistä, systeemisestä verkoston psykoedukaatiosta ja verkostotyöskentelystä sekä strukturoidusta vanhempain ohjauksesta. Suomen Psykologisen Instituutin koulutusohjelma rakentuu näiden varaan, millä taataan se, että tarjottu valmennus/ohjaus perustuu tutkimusnäyttöön. Ratkaisukeskeisiä menetelemiä opiskellaan siltä osin, kuin niitä voi hyödyntää osana tieteellisesti vaikuttaviksi todettuja menetelmiä. Tämä on myös itse valmennustoiminnan uskottavuuden kannalta tärkeää, varsinkin mikäli neuropsykiatrisen valmennuksen asemaa palvelujärjestelmässä halutaan selkeyttää.
Koulutuksen asema
Suomen Psykologisen Instituutin NEPSY-koulutuksella on kuitenkin ainoana maassa seuraavanlainen asema kelassa, valvirassa ja virallisessa koulutusjärjestelmässä:
Opintopistekertymä hyväksiluetaan sellaisenaan korkea-asteen opintoina lukuisissa tutkinnoissa. Lisäksi se on ainoa koulutusohjelma, jonka opinnot täyttävät Kelan laatuvaatimukset mielenterveystyön, psykologian ja psykiatrian lisäkoulutuksista. Suomen Psykologisen Instituutin koulutus on lisäksi ainoa NEPSY-koulutus, joka täyttää psykoterapeuttikoulutuksen edellyttämien lisäopintojen laatuvaatimukset.
Kenelle
Erityistä tukea tarvitsevien lasten, nuorten, aikuisten, heidän perheidensä ja verkostojen kanssa työskentelevät korkeakoulutetut sosiaali- ja terveysalan sekä opetusalan ammattihenkilöt. Pohjakoulutuksena tulee olla jonkun yllämainitun kelpoisuuden tuottava ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkinto. Poikkeustapauksessa koulutukseen voidaan hyväksyä myös ammatillisen tutkinnon suorittanut, mikäli hänellä on riittävästi alan työkokemusta ja kyky lukea englanninkielistä ammattikirjallisuutta. Koulutus sopii hyvin myös neuropsykiatrisille valmentajille, jotka haluavat päivittää osaamistaan.
Toteutus
NEPSY-ohjaajan koulutus sisältää vuoden aikana 18 lähiopiskelupäivää.
Ohjelmassa lisäksi kirjallisuustyöskentelyä, verkko-opintoja ja oppimistehtäviä. Kouluttajina toimivat Suomen Psykologisen Instituutin sekä yhteistyöyliopiston asiantuntijakouluttajat.
Vuoden koulutuksen osallistumismaksu on 2150€+alv 24%, jonka voi tarvittaessa maksaa 4 erässä, mikäli koulutuksen kustantaa osallistuja itse. Kannattaa tiedustella myös paikalliselta oppisopimustoimistolta ja työnantajalta koulutuksen rahoittamisen mahdollisuuksia, joita eri tahot tarjoavat yrityksille henkilöstön kehittämiseen.
Tähän koulutukseen otetaan hakukelpoiset hakijat ilmoittautumisjärjestyksessä ja paikkoja on rajoitetusti.
Seuraavat koulutukset alkavat Helsingissä tammikuussa.
2021 Helsinki, Kevät – koulutuksen lähiopetuspäivät:
21-22.01/ 1-2.02/ 15-16.03/ 28-29.04/ 17-18.05/ 22-23.09/ 27-28.10/ 15-16.11/ 15-16.12
Koulutuksen rakenne
NEPSY –ohjaaja (25 op, yksi vuosi)
- Kognitiivisen psykologian perusteet (2 op)
- Lasten ja nuorten psykiatria (5op)
- Neuropsykiatria 1 (5 op)
- Kliiniset interventiot 1 (5 op)
- Integratiivinen psykoterapia 1 (5 op)
- Psykososiaalinen ohjaus ja neuvonta (2 op)
- Vaikuttamisen ja valmentamisen psykologia (1 op)
PERUUTUS JA MAKSUNPALAUTUS EHDOT
Peruutus tulee tehdä sähköpostitse osoitteeseen asiakaspalvelu@psyk.pro.
Peruutuksia ei vastaanoteta muilla tavoin, esimerkiksi puhelimitse. Lähetämme onnistuneesta peruutuksesta kuittauksen sähköpostitse. Jos et saa vahvistusta peruutuksen onnistumisesta, ole yhteydessä asiakaspalveluun puh. 046 6855326 / 045 2799444.
Jos ilmoittautuminen perutaan viimeistään 14 vuorokautta ennen kurssin alkua, peruutuksesta ei koidu kuluja.
Jos osallistumismaksu on jo maksettu, palautetaan kurssimaksu vähennettynä 20 euron käsittelykuluilla.
Jos peruminen tapahtuu alle 14 vuorokautta ennen kurssin alkua, kurssimaksu peritään kokonaisuudessaan.
Jos osallistuja ei ilmoita peruutuksesta ja ei saavu kurssille, kurssimaksu peritään kokonaisuudessaan.
Sairastumistapauksissa ota mahdollisimman pian yhteyttä asiakaspalveluun. Kurssimaksua ei peritä, mikäli osallistuja toimittaa lääkärin tai sairaanhoitajan todistuksen, joka osoittaa hänen olevan estynyt osallistumaan kurssille.