Miten Meihin Vaikutetaan? Psykologinen vaikuttaminen on arkipäivää nykyään. Se mikä ennen oli propagandaa, kuuluu nyt meidän arkipäiväämme. Vaikuttamista tapahtuu myös työpaikalla. Monet kokevat myös tulleensa läheisissä suhteissa manipuloiduksi. Onko kaikki vaikuttaminen eettistä kun puhutaan auttamisesta ja hoitosuhteista. Tulemmeko vaikuttaneeksi joskus vahingossa toiseen?
Moni vaikuttamisen keinoista perustuu siihen että ne vaikuttavat meidän alitajuntamme suoraan jolloin niitä voi olla vaikea tiedostaa. Lämmin kahvikuppi kädessä saa meidät ajattelemaan lämpimämmin toisesta. Ihmisellä on myös kognitiivisia vinoumia mikä saa meidät tekemään harkitsemattomia päätöksiä. Esimerkiksi suuret taloudelliset päätökset perustuvat vähemmän logiikkaan mitä uskomme. Vinoumien takia myös ennakkoluulot ja yleistykset pysyvät yllä. Meitä liikuttaa tunteet ja tunteisiin voi vaikuttaa nostalgialla, tarinoilla ja muodostamalla mielikuvia.
Työpaikka puhe tuntuu usein pelkältä p**** jauhamiselta. ”Palloa ilmaan, käppyrät nousuun, meidän perhe, tämä on minun matkani amnattilaiseksi”. Monesti tuntuu että kieli ei enää kohtaa todellisuutta vaan olemme tekemisissä retoriikan kanssa. Se on yksi vaikuttamisen muodoista. Saman asian voi saada näyttämään toiselta taas framingin eli kehystämisen kautta. Empaattisemman todellisuuden luomisessa töissä, kotona ja yhteiskunnassa meidän on hyvä ymmärtää miten vaikutamme muihin. Varsinkin vuorovaikutus ja hoitotyötä tekevien tulee osata suojata itseään mutta myös asiakkaita vaikuttamiselta.
Koulutuksen sisältö:
- Vaikuttamisen ja propagandan historia
- Mikä tekee meistä alttiita vaikuttamiselle, kognitiiviset vinoumat
- Vaikuttamisen neurologiaa, miten aivot toimivat
- Vaikuttamisen keinoja
- Narisistisia vaikuttamisstrategioita
Tämä koulutus sopii: Johtajille, alaisille, auttajille ja niille jotka haluavat todella ymmärtää vuorovaikutusta.
Kouluttaja
Lisätiedot Suomen Psykologinen Instituutti asiakaspalveluun asiakaspalvelu@psyk.pro tai numeroon 010 2310 333