Muistisairaan Seksuaalisuus Koulutuspäivän Ohjelma
- Seksuaalisuus
- Muistisairauden vaikutukset seksuaalisuuteen
- Seksuaalisuuden kohtaaminen ja tukeminen hoitoympäristöissä
- Puolisoiden kasvuhistorian merkitys parisuhteelle
- Parisuhteen dynamiikka
- Muistisairauden vaikutukset vuorovaikutukseen
- Muistisairauden vaikutukset parisuhteeseen
Taustaa
Seksuaalisuuden kautta koemme mielihyvää ja ilmaisemme itseämme miehinä ja naisina. Vaikka muistisairaus vaikuttaa parin suhteeseen ja seksuaalisuuteen sen osana, säilyy kummallakin tarve läheisyyteen. Koulutuksessa tutustutaan muistisairaan parisuhteen kipukohtiin ja keinoihin käsitellä näitä asioita potilaan ja hänen puolisonsa kanssa.
Muistisairauden lievätkin oireet vaikuttavat sairastuneen ja hänen puolisonsa arkeen kuormittavasti. Alkava muistisairaus vaikuttaa parin vuorovaikutukseen ja tunnekokemuksiin jo vuosia ennen diagnoosin selviämistä. Puolisoiden välinen vuorovaikutus voi muuttua kireäksi ja keskustelut sairauteen liittyen voivat muuttua vastakkainasetteluksi, jossa jompikumpi luovuttaa – jopa vaikenee. Kun myötätunto joutuu koetukselle, voi keskusteleminen muuttua hyvin vaikeaksi.
Vakava sairaus on kriisi, joka haastaa parisuhteen uudenlaisilla kysymyksillä tarvitsevuudesta, auttamisesta ja autetuksi tulemisesta parisuhteessa. Sairauden edetessä puoliso- ja hoivaroolien yhdistäminen tulee ratkaista paria tyydyttävällä tavalla. Seksuaalisuuden kokeminen ja toteutuminen muuttuvat sairauden myötä. Puolisoiden erilaiset tarpeet ja kyky selvitä sairauden tuomista haasteista läheisyyteen aiheuttavat kummallekin osapuolelle yksinäisyyden kokemuksia. Auttamalla parisuhdetta on mahdollista vaikuttaa sekä muistisairaan että hänen puolisonsa elämänlaatuun.
Kouluttaja
Sanna Aavaluoma, vaativan erityistason perhepsykoterapeutti, erityistason paripsykoterapeutti ja muistiasiantuntija. Hän on kehittänyt ryhmä – pari ja perheterapiamenetelmiä muistisairaiden hoidossa vuodesta 2000.
Kenelle
Koulutuspäivä Sinulle, joka hoidat muistisairauden eri vaiheissa olevia ihmisiä.
Lisätiedot Suomen Psykologinen Instituutti asiakaspalveluun: asiakaspalvelu@psyk.pro tai numeroon 010 2310 333