Perhe- ja Omaistyö Muistisairaiden Hoidossa on saatavana tilauskoulutuksena!
KOULUTUKSEN LÄHTÖKOHDAT
Muistisairaus koskettaa koko perhettä. Yhteistyö muistisairaan omaisten kanssa ei kuitenkaan ole vakiintunut hoitokäytäntö, vaan se koetaan usein haasteellisena. Omaisten monenlaiset reaktiot eri tilanteisiin voivat yllättää ja vaikuttaa henkilökuntaan kielteisesti. Henkilökunnan varovaisuus asioiden puheeksi ottamisessa estää omaisten kuulluksi tulemista ja vaikuttaa kielteisesti heidän kokemuksiinsa hoidosta. Perheen sisällä erilaiset suhteet sairastuneeseen merkitsevät myös erilaisia näkemyksiä hänen hoidostaan.
Koulutuksessa tarkastellaan muistisairauden merkityksiä perhesuhteiden kannalta ja esitellään erilaisia mahdollisuuksia perhetyön toteuttamiseen. Perheen kutsuminen mukaan hoidon suunniteluun, toteuttamiseen ja haastavien tilanteiden ratkaisemiseen lisää luottamusta henkilökunnan ja omaisten välillä. Avoin keskustelu erilaisista näkemyksistä, käytännöistä, huolista ja kysymyksistä mahdollistavat omaisten kuulluksi tulemisen, omaisten ja hoitajien yhteistyön vahvistumisen ja ennen kaikkea muistisairaan paremmin ymmärretyksi tulemisen. Henkilökunnan ja omaisten yhteneväiset ajatukset tavoitteet muistisairaan hoidosta lisäävät turvallisuudentunnetta ja helpottavat kaikkien arkea. Systemaattinen perhetyö tarjoaa menetelmiä, joista hyötyy niin muistisairas ja hänen läheisensä kuin hoitava henkilökuntakin.
OHJELMA
- Muistisairauden vaikutukset vuorovaikutukseen
- Muistisairauden vaikutukset perhesuhteisiin
- Perhetyö muistisairauden eri vaiheissa
- Puheeksi ottaminen
- Perhesuhteiden tukeminen yksilökeskusteluissa
- Paritapaamiset ja pariskuntaryhmät
- Sairastuneiden ryhmät
- Omaishoitajaryhmät
- Perhekeskustelut
- Hoitokokoukset
- Hoidolliset perhekirjeet
KOULUTTAJA
Sanna Aavaluoma, vaativan erityistason perhepsykoterapeutti, erityistason paripsykoterapeutti ja muistiasiantuntija. Hän on kehittänyt ryhmä – pari ja perheterapiamenetelmiä muistisairaiden hoidossa vuodesta 2000.
Lisätiedot ja tajouspyynnöt Suomen Psykologinen Instituutti asiakaspalveluun: asiakaspalvelu@psyk.pro tai numeroon 010 2310 333