Validaatiopäivät – Vahvistamme, emme vaimenna!
Lähtökohtana on asiakkaan elämänvaiheiden tuntemus ja ihmislähtöisyys. Elämänvaiheet, -historia ja kokemukset selvitetään/ kerätään, lapsuuden aika, puolison tai lapsen menetys, sota-ajan kokemukset, traumat tms. Luovuus ja mielikuvitus tukevat aikaisempia hoitokäytänteitä. Musiikin käyttö hoitotilanteissa rentouttaa ja auttaa muistisairasta mm. kokemaan erilaisia tunteita. Katsekontakti ja kosketus, aitous ja kiireettömyys ovat tärkeitä muistisairaalle. Muistisairas ei tule lapseksi eikä hänelle tule puhua ns. lapsenomaisesti.
Realiteettiin pakottamisesta luovutaan ja tilalle tulee muistisairaan tunteiden ymmärrystä ja vahvistamista (eng. VALID = kelpaava, pätevä ja VALIDATE = vahvistaa). Muistisairas haluaa kokea olevansa turvassa. ”Olenko sellainen, jota voi vielä rakastaa.” Katsekontaktin ja koskettamisen merkitys. Mielikuvat perustuvat muistoille ja toiveajattelulle, jolla selviytyy sairaudestaan. Kompensaatio vaikealle ololle – muuttunut käytös.
KENELLE
Muistihoitajat, muistineuvojat, muistikoorinaattorit, sosiaali- ja terveysalan esimiehet, muistisairaiden hoitotyön ammattilaiset, fysioterapeutit, sosionomit, lähihoitajat ja muut muistisairaitten ihmisten kanssa työskentelevät ja muistisairaiden asioista kiinnostuneet eri sektoreilta.
OHJELMASSA
- Validaation tausta ja mahdollisuudet
- Muistisairauden vaiheet
- Vahvista, älä vaimenna!
- Mistä syntyy ymmärtävä kohtaaminen?
- Sanalliset ja sanattomat tekniikat
- Tunteet ja tarpeet
- Musiikin ja muistelun käyttö
-
Kerro hänelle hänestä: Elämänhistorian merkitys psykososiaalisten tarpeiden sekä kokonaishoidon kohdalla.
-
Huoli-ilmoitus, mitä se on?
Lisätiedot ja tajouspyynnöt Suomen Psykologinen Instituutti asiakaspalveluun: asiakaspalvelu@psyk.pro tai numeroon 010 2310 333