AIKA JA PAIKKA
Kiintymystrauman kohtaaminen ja hoito – arjessa ja vastaanotolla
Hinta 274 € + alv 24 %
SEURAAVA KOULUTUSPÄIVÄ JÄRJESTETÄÄN 2020
KUVAUS
Kiintymystrauman hoitaminen ja kohtaaminen on haastavaa työntekijöille ja tiimeille. Tuloksena on usein epätoivo kun yrittää täyttää pohjatonta kaivoa. Auttajat saattava väsyä ja lasta kuvataan ”mahdottomaksi”. Kärsimyskeskeisen mallin sijaan tulisi toteuttaa niitä yksinkertaisia asioita, joita lapsen hermoverkot ovat jääneet vaille kiintymyksen puutteen ja trauman takia.
Kiintymyssuhteesta ja traumasta on kirjoitettu viime vuosikymmeninä paljon. Hughes, Van der Kolk, Siegel ja Fonagy ovat esittäneet erilaisia työtapoja kiintymystrauman työstämiseen. Tunnekeskeinen pariterapia hyödyntää kiintymyssuhdeteoriaa, ja on todettu erittäin tehokkaaksi menetelmäksi hoitaa ihmissuhteiden vaikeuksia.
Iso kysymys on siinä, miten saadaan siirretyksi lapsen arkeen tietoa ja kokemus kiintymyssuhteista. Aivojen hermoverkkohistoria on joustavaa, mutta vaatii muuttuakseen tuhansia toistoja. Tästä syystä terapeuttinen vuorovaikutus, jolla kiintymystraumaa voidaan hoitaa pitäisi saada toimimaan päivittäin arjessa, sillä järjestelmässämme näistä hankalimmista vaurioista kärsivät eivät ole ”terapiakuntoisia”
Miten luoda sijaisperheissä, lastenkodeissa tai perheissä sellaista yhteyttä, jossa samaan aikaan lapsen haastava pulma tulee ymmärretyksi ja vuorovaikutetuksi suhdekeskeisellä tavalla. Myös uusi tieto traumoista ja niiden hoidosta vaikuttaa kiintymystraumojen hoitoon.
Hyvä hoito lisää myös lapsen omia keinoja ja erillisyyttä.
Moniulotteisia pulmia
Kiintymyssuhteen ongelmat ja varhainen trauma
Post-traumaattinen stressi
Aivojen rakentuminen varhaisissa suhteissa
Mitä suhteessa tapahtuu?
Yhteyden luominen
Mentalisaatio työkaluna
Peilaaminen ja jäljittely
Symbolinen suoja ja itsehavaintojen mahdollisuus
Haasteita
Kiintymysfobia ja kiintymyksen katkeamisen fobia
Tuhat toistoa, aivot muuttuu arjessa
Systeeminen lähestymistapa kiintymystraumaan
Kiintymyssuhde terapiassa
Kun kiintymys on liikaa, annostelua objektisuhteessa
Työkaluja
Kohti eheämpää kertomusta digital storytelling
Kokoava työtapa
Satujen käyttö
Leikin merkityksestä