Minkälaista pizzaa syötäisiin?

Pizzataikinakalkulaattori

“Kuvan pizza on leivottu Joensuussa ao. kalkulaattorin ohjeella tavallisella kotiuunilla. Kuinka monta ja minkä kokoista Pizzaa saisi teille olla?“ Raul Soisalo

Mikäli haluat tehdä kotiuunissa pizzaa, ja vieläpä napolilaista pizzaa, niin ohessa on siihen tarkoitukseen soveltuva pizzataikinakalkulaattori.

Määrittele kappalemäärä ja pizzapallon paino sekä taikinan vesiprosentti. Normipizza 180-230g, iso pizza 250-300g, napolilainen taikina saisi olla vedeltään 65-74% mutta suomalainen taikina on tyypillisesti luokkaa 55%. “ Kokeile erilaisia vaihtoehtoja ja päätä mistä tykkäät eniten.

Haluat siis (pizzojen kpl, koko g/ taikinapallo ja suhteellinen veden osuus %):


Tarvitset niin muodoin taikinaasi :

•   g   Tyypin 00 vehnäjauhoja
•    g (tai tuttavallisemmin millilitraa)  Vettä
•   g  Suolaa
•   g   Tuoretta hiivaa (ja n. puolet tästä jos käytät kuivahiivaa.)

Hiivan määrä voi äkikseltään tuntua liian vähäiseltä, mutta pieni määrä piisaa ja itse asiassa isompi määrä tekee taikinasta hankalamman käsitellä, joten kokeile vain tuolla pienellä määrällä ja muista, että jos käytät kuivahiivaa, niin määrä saa todellakin olla vain hiukan reilu puolet kalkulaattorin ilmoittamasta määrästä. Iloista taikinointia!

Oikein hyvää kesää kaikille

Suomen Psykologisen Instituutin väki

%d bloggers like this: