Lapsuudestani muisto, jossa olin isäni kanssa hänen työpaikallaan koululaiva Suomen Joutsenessa. Siellä törmäsin muutamaan vanhaan merikarhuun, jotka olivat juuri pitäneet Turun Shanty -kuoron harjoituksia. Siihen aikaan shantykuoron pääsyvaatimuksina oli merikapteeni, joka on kiertänyt purjelaivalla Kap Hornin. Shaunty lauluilla on aina ollut minulle suuri merkitys.

Siksi olen ilakoinut viime viikot lapsuuteni muistojen siivittämänä törmätessäni – siellä ja täällä – mm. sosiaalisessa mediassa “viraaliksi” menneen shauntylaulun kymmeniin ellei jopa satoihin eri versioihin… 

Laulu on nimeltään “Wellerman” – jonka tarinaan ja historiaan kannattaa ilman muuta perehtyä, sillä reipas laulanta kätee sisällään monenlaisen ihmisyyden ja luomakunnan riiston ja hyväksikäytön tarinoita, jotka toteutuvat myös ajassamme tässä ja nyt. Useissa videoissa esiintyvä melodian laulaja “Nathan Evans” hämäsi minutkin luulemaan laulun alkuperää irlantilaiseksi, mutta tarina viekin meidät uudelle mantereelle.

Suurin osa näistä sovitustuksista eivät olisi ikinä ilman Covid pandemiaa nähneet päivänvaloa. Tämä on post Covid kulttuuria tuleville polville. 

Ja näytteenä sekä malliksi kolme suosikkikansansovitustani em. laulusta, jotka olen viimepäivinä löytäny:

1.

2.

3.

iloista ystävänpäivää kaikille!

ystävällisin terveisin

Raul Soisalo

Suomen Psykologinen Instituutti

instituutin johtaja