Salattu ja vaiettu häpeä – seminaari häpeästä ja sen kohtaamisesta


Hitlerin häpeätaakka

Kärsikö Adolf Hitler patoutuneesta häpeästä? Raivokohtaukset pikkuasioista, ylimielisyys ja häikäilemättömyys, pakkomielteisyys ja eristäytyneisyys, toisaalta myös riittämättömyyden ja alemmuuden tunteet etenkin yrittäessään lähestyä naisia. Kun häpeää ei tunnusteta, se horjuttaa mielenterveyttä ja voi johtaa itsetuhoiseen tai väkivaltaiseen käytökseen. Jos Hitler olisi saanut apua oman salatun häpeänsä kohtaamiseen, olisiko maailma nykyään toisennäköinen?

Ongelman ytimeen häpeän kohtaamisen kautta

Ihminen tekee kaikkensa välttyäkseen kohtaamasta häpeäänsä. Kätketty häpeä voikin piillä monenlaisten haasteiden ja oireiden takana, kuten ongelmat lähisuhteissa ja intiimissä kanssakäymisessä, ahdistuneisuus, masennus, esiintymisjännitys, paniikkihäiriö, syömishäiriöt, päihdeongelmat, käytöshäiriöt, väkivaltarikokset, somaattiset oireet… Jopa populistiset aatteetkin saattavat olla tunnistamattoman ja kohtaamattoman häpeän myötävaikuttamia. Aatteet tarjoavat suojakuoreksi houkuttelevia vihaamisen tarjoumia.

Ihmistä saatetaan yrittää auttaa ja hoitaa pitkäänkin laihoin tuloksin. Ongelman ytimeen pääsee kuitenkin vasta tunnistamalla ja kohtaamalla häpeätaakan. Tämä edellyttää vuorovaikutuksen muuttamista, yhteenkuuluvuuden tunteen palauttamista ja uudenlaista suhteessa olemisen kokemusta. Häpeä syntyy suhteessa muihin ihmisiin. Myös häpeän helpottamiseen tarvitaan toista ihmistä.

Miten helpottaa häpeätaakan alle joutunutta?

Häpeän kohtaamisen paradoksi on, että se mikä helpottaa on useimmiten juuri se, mitä ollaan viimeisenä valmiita tekemään.

Monien ongelmien ja oireiden hoitamisen prosessia voi nopeuttaa, kun tunnistetaan niiden taustalla vaikuttava häpeä ja mennään aikaisemmin ydinkysymykseen. Mutta se edellyttää, että osaamme rakentaa suhteen, jossa häpeän käsitteleminen on mahdollista, ja olemme itse oman häpeämme kanssa sinut. Panostamalla häpeän kohtaamiseen tarjoamme asiakkaille parempaa ja vaikuttavampaa palvelua.

Kenelle

Seminaarimme häpeästä 27.-28.11.2017 Helsingissä sopii kaikille, joiden työhön kuuluu kohdata ja auttaa eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä ja ryhmiä. Häpeä on potentiaalisesti läsnä ja kohdattavissa kaikissa ihmisten välisissä kohtaamisissa, olipa se sitten psykoterapiaa, muuta hoitoa, sosiaaliohjausta, neuvontaa, sielunhoitoa, opetusta, henkilökohtaista avustamista tai vaikkapa vain lähimmäisenä olemista. Seminaarissa saadaan hyödyllistä tietoa, joka auttaa ihmissuhdetyöläistä parantamaan merkittävästi asiakkaidensa saaman palvelun vaikuttavuutta ja laatua.

Ilmoittautuminen

Seminaaritalleenteet nyt verkkokurssina! 3 kuukauden verkkokurssilisenssi hintaan 279€ + 24% alv.

Seminaari on osa Psyko-Team Koulutus Oy:n perinteikästä ajankohtaisseminaarien sarjaa psykologian alan asiantuntijoille ja ammattilaisille. Asiantuntijalta toiselle – jo vuodesta 1986.