Oopperalaulaja Nicholas Söderlund ja Urkutaiteilija Kari Vuola esittävät Jean Sibeliuksen op. 1 viisi joululaulua Kuusiston kirkossa. Tämä on Suomen Psykologisen Instituutin “soiva joulukortti” läheisille kollegoillemme, opiskelijoillemme, yhteistyökumppaneillemme ja kaikille, jotka meitä seuraavat.

Kiitos Kaikille!

Hyvää joulua!

Toivotan omasta puolestani Teille kaikille oikein hyvää joulua ja onnellista vuotta, viimeistä kertaa Suomen Psykologisen Instituutin johtajana.

Ammatillisessa mielessä on paras joululahjatoiveeni jo toteutunut, ja pääsen hyvissä ajoin ennen eläkkeelle jäämistä takaisin riviasiantuntijan tehtäviin, tehtäviin, joissa koen pystyväni parhaiten palvelemaan muita.Tehtäviin, joissa olen omimmillani ja koen parhainta mahdollista iloa työstäni.

Tämä muutos astuu voimaan vuoden vaihteen jälkeen 1.1.2023.

Uusi instituutin johtaja on jo aikapäiviä sitten huolellisesti valittu ja tehtäväänsä rekrytoitu head hunting menetelmällä, kaikessa hiljaisuudessa – ilman tehtävän julistamista avoimeksi. Näin olemme varmistaneet hänelle ainutlaatuisen rauhan perehtyä organisaatioomme, sen vahvuuksiin mutta ennnen muuta myös sen heikkouksiin. Uusi johtaja on saanut kaikessa rauhassa perehtyä rinnallani tulevaan tehtäväänsä samalla rakentaen strategiaa ja auki kirjoittaen visioitaan Suomen Psykologisen Instituutin jatkolle.

Olen hoitanut instituutin johtajan tehtäviä yli 10 vuotta. Veri on kuitenkin aina vetänyt minua lähemmäksi takaisin asiakastyön rajapintaa. Tiesin lähtiessäni, etten ole johtaja, mutta olosuhteiden johdosta ja osin väärienkin ammatilliseksi verhoamieni ambitioiden vankina jatkoin tehtävässäni, johon minulla ei alun alkaenkaan ollut oikeanlaista kompetenssia tai edes motivaatiota, aivan liian pitkään. Tiedostan nyt, että minun olisi pitänyt tajuta tehdä tämä peliliike aikapäiviä sitten. Parempi kuitenkin nyt, jos koskaan. Olen kokemuksellisesti saanut ihossani tuntea ja pysyvien merkkijälkien vuoksi karvaasti oppia, etten ole missään vaiheessa raaskinut luopua kutsumuksestani, esimerkiksi potilastyön kehittämisestä ja siitä kouluttamisesta riittävästi, vapauttaakseni johtamiseen vaadittavan henkisen kapasiteetin instituutin johtamiseen. En onnistunut vähentämään sen puoleen työnohjaustyöstäkään, sillä se oli ainoa todellinen kosketuspintani “oikeisiin asiakkaisiin”, enkä lopulta ollut valmis kokonaan tinkimään edes tutkimuksesta saati kirjoittamisesta, josta en ole raaskinut luopua koskaan edes hetkeksi.

Tällä viikolla hybridikoulutusta Helsingissä pitäessäni koin taas konkreettisesti, että kokemuksekseni koulutuspäivästä jäi, etten oikein ollut olemassa missään. Yritin samalla keskittyä videovälitteisesti läsnä oleviin, huomatakseni pian, etten ollut riittävästi läsnä niille, jotka olivat vaikeista kehä 3:n sisäisistä keliolosuhteista huolimatta päässeet kuin päässeetkin paikan päälle Kirjantalolle Helsinkiin tuijottaessani kuvaruutua ja kouluttaessani kameraan päin. Keskittyessäni vaihteeksi fyysisesti paikalla oleviin, huomasin nopeasti, etten ollut vaihteeksi lainkaan kontaktissa videovälitteisesti koulutuspäivään osallistuvaan enemmistöön. Seurauksena lopulta se, että olen useammin kuin olisin halunnut, joka on paljon useammin kuin harvoin, nahoissani kokenut, etten instituutin johtajanaka toimiessani ole haluamallani tavalla välttämättä olemassa oikeastaan yhtään missään. 

Olen silti hyvin kiitollinen tästä yli 10 vuoden taipaleesta ja kaikesta siitä, mikä minulle on tehtävässäni mahdollistunut. Kun tarinan jatko lopulta kokonaisuudessaan paljastuu kaikille, on viimeistään silloin helppo ymmärtää, miksi en tunne lainkaan haikeutta, vaan puhtaasti pelkkää iloa. En luovu mistään itselleni tärkeästä, saan pitää kaikki kollegani ja opiskelijani, kuten myös työnohjausasiakkaani. Samalla voin vain luvata kaikille olevani jatkossa paljon paremmin tavattavissa ja paljon paremmin palveluksessanne niissä asioissa, jotka ovat todellista ydinsubstanssianiani, mielenkiintoni todellisia kohteita ja juuri sitä ominta praktisen osaamisen ydinaluettani.

Uusi instituutin johtaja on rekrytoitu kaikessa hiljaisuudessa lähes vuosi sitten. Koko tämän ajan häntä on tulevaan tehtäväänsä kaikessa rauhassa valmistettu – tai paremminkin, hän on saanut valmistautua uuteen tehtäväänsä haluamallaan tavalla. Ja hän on halunnut koko tämän ajan työskennellä instituutissa, mutta viisaasti ilman liian merkittävää julkista asemaa. Menettelimme näin muun muassa siksi, että olemme tienneet pitkään jo tarkkaan minkälaista osaamista instituutti tarvitsee jatkossa ja eritoten tällaisessa tulevassa siirtymäkaudessa, jossa entisen instituutin johtajan mukaiseksi pitkälti profiloitunut organisaation on välttämätöntä uudistua, ja entinen johtaja jää kuitenkin “nurkkiin pyörimään”. 

On selvää, ettei tällaisessa tehtävässä pärjää kukaan kokematon johtaja, vaan tehtävässä onnistuminen edellyttää jo ilman tätä mainittua lisähaastettakin hyvin paljon. Uuden instituutin johtajan nimen kerromme sovitusti kaikelle kansalle suureen ääneen vuoden vaihduttua, mutta sen verran voin jo tulevana emerituksena ja luvan kanssa “näin joulutonttuna” jo teille kertoa, että hänellä on erittäin huikea oppilaitosjohdon kokemustausta, osaaminen ja innovaatiokyky. Hän on johtanut aiemmin paljon, paljon Suomen Psykologista Instituuttia suurempia oppilaitoksia niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.

On ollut tietenkin suuri kunnia saada palvella Suomen Psykologisen Instituutin johtajana yli 10 vuotta. Odotan innolla sitä, että pääsen palvelemaan instituutin tulevaisuudessa tehtävässä, jossa en samalla tavalla tule kokemaan aiemmin mainitsemiani ekstentialistisia haasteita, vaan jossa kykenen paremmin tekemään juurikin sitä, jossa tiedän olevani parhaimmillani avuksi.

Uusi instituutin johtaja palvelee asiakkaitamme sujuvasti ja entistä aktiivisemmin alkuun ainakin suomen, ruotsin ja englannin kielellä. Odotettavissa on siis, koulutuksia toisella kotimaisella, joita on instituutilta toivottu jo niin kauan kuin jaksan muistaa.

Englanninkieliset koulutukset ovat jo hänen työn tuloksena alkaneet ja uusi johtaja on ottanut yhdeksi tärkeäksi kehittämiskohteekseen suomalaisen alan asiantuntemuksen jakamisen kansainvälisesti laajemmalle yleisölle. Innovatiivisten koulutusohjelmiemme sisältöjä, (esim. kriisi- ja traumatyön, nepsyalan, sekä psykososiaalisen ohjauksen aloilla) joissa olemme kansainvälisestikin arvioituna praktisesti ja sisällöllisesti paljon useampia muita alan toimijoita edellä, tullaan tarjoamaan jatkossa avoimemmin palvelemaan – ei vain suomalaisia Suomessa – , vaan paremminkin koko ihmiskuntaa.

Tänä kesänä juhlittiin kotona esikoisemme ripille pääsyä. Siksi tänäkin vuonna koen tärkeäksi, että pääsette osallisiksi yllä olevasta soivasta joulukortista, jonka esikoisemme kummisetä Nikke Söderlund perhetuttume urkutaiteilija Kari Vuolan kanssa teitä varten tallensi, teille hyvää joulunaikaa toivottaakseni ja voidakseni teitä myös paitsi menneestä vuodesta, myös paljosta muustakin kiittää, käsi sydämelläni.

Käteni sydämellä tiedostan olevani myös todella onnekas, ja suorastaan pakahdun innosta kaikesta siitä, mikä nyt vasta tästä jatkossa mahdollistuukin.

Sitä odotellessa…ja joulupukkia tietenkin…

Raul

1.1.2023 alkaen:

RAUL SOISALO

Senior lecturer, asiantuntijakouluttaja, föreläsare

Behavioural scientist, counselling psychologist (M.Ed.), licenced counsellor and clinical supervisor, licenced psychotherapist & couples and familytherapist in all levels, PD integrative psychotherapy

Käyttäytymistieteilijä, Kouluttajapsykoterapeutti (VET), vaativan erityistason kliininen pari-, perhe- ja yksilöpsykoterapeutti (Valvira, Kelapätevyys: lapset, nuoret, aikuiset)

Beteendeanalytiker, psykoterapitränare i integrativ psykoterapi (PD), utbildare i kris- och traumapsykologi och neuropsykiatri, klinisk psykoterapeut på högsta specialnivå, par-, familje- och individuell psykoterapeut (Valvira, FPA-behörighet: barn, ungdom och vuxna)

The Institute of Psychology in Finland / Suomen Psykologinen Instituutti / Psykologiska institutet i Finland

email: raul.soisalo@psyk.pro