Terapeuttinen luonto-ohjaaja

Luonto terapian apuna

Seuraavat kohdat kiteyttävät, miksi luontoaltistus tekee meille hyvää ja miten se auttaa elpymisessä päivän kuormituksista.

Terapeuttinen luonto-ohjaaja

Luonnon terapeuttisia elementtejä ovat:

1. Opit olemaan läsnä ja mielesi saa hoitoa moniaistisesti.

Mahdollisimman moniaistisella luonnossa liikkumisella on samantapainen vaikutus kuin mindfulness-harjoituksella. Kun katsomme, kuuntelemme tai tunnustelemme ympärillä olevia luontokappaleita kuten puiden kantoja, solisevaa vettä tai allamme olevaa maaperää, moniaistinen kokemus vetää mielemme läsnä olevaksi hetkeen.

Joskus käy niin, että omat ajatukset pyörivät sinnikkäästi muualla, jolloin ympäristö jää taustalle, ja on vaikea keskittyä hetkeen. Jos ajatus karkailee, voit kokeilla seurata esimerkiksi solisevaa puroa tai kävellä vaikeakulkuista reittiä. Ne kiinnittävät huomiosi ja maadoittavat mielesi helpommin hetkeen.

2. Alat tunnistaa tarpeitasi entistä paremmin.

Kun olet moniaistisesti läsnä luonnossa, pystyt tunnistamaan entistä paremmin tarpeitasi. Saatat esimerkiksi huomata, että olet todella väsynyt ja tarvitset lepoa. Tai havaitset, että olet ystävän tuen tarpeessa ja haluaisit puhua hänen kanssaan mieltä painavista asioista. Emme välttämättä huomaa syviä tunnetason tarpeitamme touhukkaan arjen keskellä. Luontoyhteys voi auttaa meitä niiden tunnistamisessa, ja silloin olemme myös itsemme kanssa yhteydessä.

3. Saat uusia näkökulmia ja huolesi asettuvat mittasuhteisiin mielessäsi.

Tuntuvatko omat pulmat joskus ylitsepääsemättömiltä? Luonnossa asioihin on helpompi saada etäisyyttä. Kokemus ahdistavasta asiasta asettuu mittasuhteisiinsa, kun seisot vaikkapa vanhan jykevän puun vierellä.

Kyse ei ole siitä, että huolet pitäisi sivuuttaa. Päinvastoin – luonto auttaa niiden käsittelyssä sekä uusien näkökulmien ja ratkaisujen havaitsemisessa. Kun oma olo muuttuu luonnon keskellä, keho ja mieli asettuvat uuteen olotilaan. Tällöin voimme käsitellä pulmallisia asioita, mutta ne eivät lamauta ja muserra meitä.

4. Voit kokea olosi turvalliseksi ja olla oma itsesi.

Monet pulmat, vaikeudet tai traumat ovat usein ihmisen aiheuttamia, mutta luonnossa kulkiessa voit lohduttautua sillä, että se ei tee meille pahaa. Voit olla oma itsesi ja ajatella, että luonto hyväksyy sinut sellaisena kuin olet.

Voit myös miettiä, kuvastaako jokin tietty maisema sinulle turvaa tai koetko olosi hyväksi jollain jykevällä kalliolla tai jonkun tutun puun suojassa. Meidän voi olla helpompi muodostaa suhde luonnon elementtiin, koska se on viaton ja neutraali eikä se petä – siihen voi luottaa.

Terapeuttinen luonto-ohjaaja koulutus