Terapeuttinen luonto-ohjaaja

Ekopsykologit ovat yksimielisiä siitä, että jo pienikin päivittäinen luontoaltistus edistää kokonaisvaltaisesti hyvinvointia. Luonnolla on ihmeellinen voima auttaa meitä esimerkiksi käsittelemään musertavia ajatuksia ja tunnistamaan omia tarpeita.

On jännä juttu, miten iso osa ihmisistä voi elää pitkiäkin ajanjaksoja siten, ettei kovin paljoa altistu luonnolle. Tämä ei ole salatiedettä. Oletko tehnyt tänään happihyppelyn lähimetsään, käynyt kuuntelemassa läheisen puron liplatusta tai nojaillut tuttuun puunrunkoon puistossa?

Jokaisen pitäisi altistua luonnolle säännöllisesti, eikä se vaadi pitkää patikointia tai retkeä täydellisessä luontokohteessa, vaan kynnys luonnossa piipahtamiseen kannattaa pitää matalana. Olennaista olisi lisätä luontoaltistumisen frekvenssiä, eikä esimerkiksi jättää luontovisiittejä lomien varaan.

Tutkimusten mukaan lähes päivittäinen luontoaltistus näyttäisi olevan oleellista hyvinvoinnillemme. Luonnossa olemisen pitäisi olla osa arkeamme, ja luontopaikkojen olisi hyvä olla helposti saavutettavissa.

Kun olet moniaistisesti läsnä luonnossa, pystyt tunnistamaan entistä paremmin tarpeitasi. Saatat esimerkiksi huomata, että olet todella väsynyt ja tarvitset lepoa. Tai havaitset, että olet ystävän tuen tarpeessa ja haluaisit puhua hänen kanssaan mieltä painavista asioista. Emme välttämättä huomaa syviä tunnetason tarpeitamme touhukkaan arjen keskellä. Luontoyhteys voi auttaa meitä niiden tunnistamisessa, ja silloin olemme myös itsemme kanssa yhteydessä.

Lisätietoa Terapeuttinen luonto-ohjaaja koulutus