Vesa- Matti Loiri

Koko kansan arvostama ja sen enemmistön rakastama Vesa-Matti Loiri kuoli tämän vuoden elokuussa vaikeiden sairauksien murtamana. Suru-uutisen vahvisti kansalle hänen ex-vaimonsa Riitta Loiri. 

Kenellekään ei liene jäänyt epäselväksi se kyky ja taso, johon Loiri ylsi. Hänen elämänsä ei kuitenkaan ollut pelkkää iloa, onnea ja menestystä, vaan kaikkea muuta. Hän kohtasi myös elämässään lukuisia haasteita ja traumaattisia tapahtumia, jotka kuitenkin muovasivat hänestä sen Vesa-Matti Loirin, jonka muistoa saamme nyt kunnioittaa. 

Vesa-Matti Loiri hautasi kaksi poikaansa ja yritti jopa itsemurhaa vaimonsa kuoleman jälkeen. Hän myös alitajuisesti osasi aavistaa kuolemansa ajankohdan ja oli siihen niin valmis, kuin vain inhimillisesti katsoen voi omaan kuolemaansa ihminen valmis olla.  

Näyttävän työuransa lisäksi Vesku tuli tunnetuksi myös perhe-elämästään. Hän oli kolmesti naimisissa. Ensimmäinen liitto näyttelijä Tuula Nymanin kanssa oli lyhyt, mutta intohimoinen. Vesku oli vain 22-vuotias ja Tuula 24, kun he nuoruuden huumassa avioituivat. Ero astui voimaan jo kahden vuoden kuluttua.  

Toisen liittonsa Vesku solmi 19-vuotiaan Mona Puolasen kanssa 1970-luvun alussa. Pariskunnalle syntyi Jani-poika vuonna 1973. Liitto oli jo lopuillaan, kun Mona kuoli autokolarissa vuonna 1977 ollessaan vain 23-vuotias. Vesku kertoi Jari Tervon kirjoittamassa ja otavan vuonna 2019 julkaisemassa elämäkerrassa Loiri, että Monan kuolema sai hänet yrittämään itsemurhaa, mutta yritys jäi kaikkien onneksi vain yritykseksi. Vesku oli jo tässä vaiheessa alkanut seurustella kolmannen vaimonsa Riitan kanssa. 

Äidittömäksi jäänyt nelivuotias Jani muutti heidän luokseen asumaan. Perhe kasvoi, kun Riitta synnytti vuonna 1979 tyttären Jennin ja vuonna 1982 Joonaksen. Jani koki äitinsä kohtalon vain 21-vuotiaana, kun hän menehtyi vuonna 1994 autokolarissa.  

Veskulla oli kaksi poikaa myös Stina Toljanderin kanssa. Veljekset Ukko ja Sampo syntyivät 1990-luvulla. Suhde Stinan kesti viitisen vuotta ja päättyi vuosituhannen vaihteessa, mutta välit säilyivät lämpiminä aina Veskun kuolemaan asti. Veljekset viettivät lapsuutensa Intiassa. Vesku tapasi heitä harvakseltaan joko matkustaen itse Goalle tai kesäisin Suomessa, kun pojat viettivät täällä lomiaan, jolloin isä vei heidät kalaretkille Inarinjärven rannalla sijaitsevalle mökilleen, joka oli hänen turvasatamansa liki 40 vuotta. 

Veskun kolmas traaginen ja henkilökohtainen menetys iski keväällä 2019, kun hänen ja Riitan 1982 syntynyt ja dj:nä tunnetuksi tullut poikansa Joonas menehtyi sairauskohtaukseen vain 37-vuotiaana. Isän ja pojan välit olivat aiemmin olleet katkolla vuosia, mutta he saivat kuitenkin välinsä kuntoon 90-luvun alussa ja heistä sittemmin tuli hyvin läheiset. 

Vaikka Vesku ei koskaan ole suhtautunut kuolemaan, kuten normaalisti ihmiset suhtautuvat, oli Joonaksen menetys hänelle niin musertava, että hänen sydän petti ja Veskulle asennettiin sydämentahdistin. (Särkyneen sydämen oireyhtymä

– En pelkää pätkän vertaa omaa kuolemaani, sillä uskon jälleensyntymään. Tiedän olleeni maan päällä aiemminkin ja karma tuo minut vielä takaisin. Uskon eläväni tämänkertaista elämää vielä viitisen vuotta, Vesku ennusti keväällä 2017 tehdyssä lehtihaastattelussa. 

Kuten tunnettua, Loiri oli myös taitava laulujen tulkitsija, joka ei tinkinyt tyylistään musiikillisista eikä varsinkaan musiikillisten tyylisuuntien vuoksi. Hän tulkitsi lauluja itselleen uskollisena omalla tavallaan, omana itsenään. Tulkinnoissa oli mukana hänen osaamisensa lisäksi kaikki elämässä koettu. Hän oli myös aikoinaan hyvin taitava huilisti, jonka soittotekniikka niin ikään oli hyvin persoonallinen ja rinnasteinen hänen ainutlaatuiseen laulutyyliinsä.  

Ystäväni ja yhteistyökumppanini monen vuoden ajalta: taiteilija Jope Ruonansuu – joka niin ikään kuoli sairauden murtamana ja Veskun sanoin “aivan liian varhain” – osasi suomalaisista imitaattoreista parhaiten imitoida paitsi Veskun laulutyyliä, myös hänen tapaansa soittaa huilua. Niinpä Vesku lahjoittikin Jopelle hänen kultaisen huilunsa, sillä hän ei itse kyennyt sitä enää soittamaan – sokeritaudin heikennettyä sormista tuntohermot olemattomiin. Vesku kuoli 10.8.2022, päivälleen 12 vuotta oman isäni kuolemasta.  

Vesku uskalsi kertoa kansalle myös kohtaamistaan elämän haasteista, ja myös mielenterveysongelmistaan tavalla, joka on rohkaissut useita muita julkisuuden henkilöitä toimimaan samoin. On tärkeä ymmärtää, etteivät Vesa-Matti Loirin saavutukset olisi olleet mahdollisia ilman hänen kaikkia elämän kokemuksia. Traumat, menetykset, jopa mielenterveysongelmat, jopa hänen somaattiset sairautensa tekivät hänestä sen monilahjakkuuden, jonka muistoa jäämme nyt kunnioittamaan. 

Haluan jakaa kanssanne näiden ajatusten päätteeksi vielä kaksi videota. Ensimmäisenä Jope Ruonansuun Vesku-imitaatio, jossa itse olen “Puppena” Puppen paikalla. 

LAPIN KESÄ – VESKU LOIRI BY JOPE RUONANSUU 

Ja vielä “siunatuksi lopuksi” Vain elämää -televisiosarjan kolmannelta tuotantokaudelta Veskun tulkinta Apulanta-yhtyeen Armo -kappaleesta, jonka kuunteleminen nyt tuo kokemukseen aivan uudenlaisia tasoja.  

ARMO – NYT ON AIKA VIIMEISEEN TIIMAAN 

Muistoa kunnioittaen,

Raul Soisalo

Kouluttajapsykoterapeutti (VET), kasvatuspsykologi, kliininen pari- perhe- ja yksilöpsykoterapeutti (kela- ja valvirapätevyys yksilö-, pari- ja perheterapiassa: lapset, nuoret, aikuiset), neuropsykiatrian, kriisi- ja traumapsykologian kliinisen kouluttajan erityispätevyys, Työnohjaaja (STOry), PD Integrative psychotherapy

Suomen Psykologinen Instituutti